Spelinspektionen har beslutat att införa nya regler för att motverka matchfixning i Sverige. Vi går igenom de nya reglerna som börjar gälla från 1 jan 2021.

Nya regler för att motverka matchfixning i Sverige från 1 jan 2021

Nya regler 1 jan 2021

Spelinspektionen inför den 1 jan 2021 en rad nya regler för att motverka matchfixning på den inhemska spelmarknaden i Sverige. Kortfattat är det dessa nya regler som träder i kraft:

Följande punkter kommer inte längre vara spelbart hos de svenska spelbolagen:

  • Regelbrott under matcher, tävlingar och turneringar (Ex röda och gula kort, straffar).
  • Individuella prestationer av spelare som är under 18 år. (Ex första eller sista målskytt)
  • Fotboll utöver de fyra högsta divisionerna i Sverige, matcher i Svenska cupen.
  • Träningsmatcher annat än för landslagen (U21 och uppåt).

Med andra ord kan man på herrsidan nu endast spela på Allsvenskan, Superettan, Division 1 och Division 2. Det är inte heller möjligt att spela på röda och gula kort. Alla individuella spel på spelare under 18 år försvinner även de. Samt allt spel på träningsmatcher utöver de som landslagen spelar.

Motverka matchfixning i Sverige

All dessa nya regler är ett led i att försöka motverka matchfixning i Sverige. Alla de nya reglerna är bra tycker vi även om de givetvis kommer komma en del synpunkter från spelbolagen.

I det nya beslutet nämns fotboll som en högrisksport där det gäller matchfixning och det är även där de nya reglerna kommer märkas tydligast.

Att motverka matchfixning är inte lätt, men dessa regler kommer helt klart göra det svårare för alla som vill försöka påverka utgången av matcher.

Spelbolag med svensk spellicens

Vi har nämnt detta många gånger men det är fortsatt viktigt att alla spelare väljer att lägga sin spel hos spelbolag med svensk licens. Det är både säkrare och tryggare samt ger skattefria vinster. Om man som spelare väljer att lägga sina spel hos ett spelbolag utan licens skall detta deklareras som inkomst av kapital med 30% skatt som påföljd.