Ny spellag i Sverige bekräftad 5 April 2018

Nu är det bekräftat att vi i Sverige kommer att få en ny spellag. Den har presenterats av civilminister Ardalan Shekarabi den 5 April 2018. Precis som vi skrivit om tidigare så kommer den svenska spelmarknaden regleras med start den 1 Januari 2019.

Ny spellag i Sverige bekräftad 5 April 2018

Sammanfattning av den svenska spellagen

Det är egentligen inte så mycket nytt i den senaste spellagen som nu är skickad till regeringen. Här sammanfattar vi de viktigaste punkterna:

Skärpt spelansvar – En mycket välkommen förändring är att spelbolagen som söker de nya svenska spellicenserna har ett stort spelansvar. De finns många och tydliga regler för hur en spelare skall kunna stänga av sig från allt spelande hos samtliga spelbolag med licens i Sverige.

Lotteriinspektionen blir Spelinspektionen – Den nya myndigheten kommer att få fler ansvarsområden och större befogenheter. Det är Spelinspektionen som ser till att de nya spellicensernas regler följs.

Spelbolagen betalar 18% skatt – Detta är kanske den största anledningen till att driva igenom den nya spellagen. Det finns enorma pengar som idag försvinner då spelbolagen betalar sin skatt på Malta eller något annat skatteparadis. Nu kommer samtliga spelbolag betala 18% skatt på sina vinster de gör i Sverige!

Stora åtgärder mot matchfixning – Med i den nya spellagen finns även en stor del som handlar om matchfixning. D.v.s när spelare, ledare eller domare mutas för att det skall bli ett visst resultat. Detta finansierar idag mycket brottslighet.

Ny spellag 1 Januari 2019

Än kan det fortfarande hända saker men med största sannolikhet ser vi en ny spellag i Sverige 1 Januari 2019. Processen med att söka de nya licenserna startar den 1 Augusti 2018 och efter det vet vi vilka bolag som väljer att fortsätta sin verksamhet i Sverige. Detta kommer du att kunna följa på flera bettingsidor bl a Betsmart.se.

Om man trots detta väljer ett spelbolag som saknar svensk spellicens efter den 1 Januari 2019 kommer man först att mötas av en varning att spelbolaget i fråga saknar svensk licens. Dessutom skall man veta att vinster från ett spelbolag utan licens kommer att vara skattepliktig. Det finns med andra ord ingen anledning att välja ett spelbolag som saknar licens.