BOS som är spelbolagens branschorganisation har nu sett till att Trisskrapet på TV4 anmäls till granskningsnämnden. De anser att det populära inslaget i TV4 nyhetsmorgon är reklam från Svenska Spel och inte en del av ett tv-program skriver Resume.

Trisskrapet på TV4 anmäls

Trisskrapet på TV4 anmäls

Ja det är BOS generalsekretare Gustaf Hoffstedt som står bakom anmälan till granskningsnämnden. Han menar att Trisskrapet är en reklam för Svenska Spel och inte ett inslag i ett seriöst nyhetsprogram. Det är trisskrapet den 12 april som man har tagit som exempel som strider mot flera lagar i Radio och Tvlagen. Vidare menar man att Triss-skrapet är ”tydligt säljfrämjande” och att Svenska Spel som står bakom ger TV4 betalt för att detta ska visas.

Dessutom framgår det ingenstans före, under eller efter de två aktuella minuterna att det är Svenska Spel som står bakom inslaget, detta måste ske om det är en annons. Det är ett av flera problem som BOS sätter fingret på. Enligt Radio- och TV-lagen får det i annonser ”inte förekomma personer som spelar en framträdande roll i program som huvudsakligen handlar om nyheter och nyhetskommentarer.” De menar att proglamledarna i TV4 den aktuella dagen Jenny Alversjö och Anders Pihlblad är kända nyhetsankare.

Det återstår nu att se hur GRN kommer svara på denna anmälan.

BOS anmäler flera Tvinslag på TV4

Efter att Trisskrapet på TV4 anmäls och efter denna kommer man även att rikta in sig på flera andra tv-inslag som är ”sponsrade av spelbolag”. Här nämns Keno, ATG-studion, Bingolotto och Vem Vill bli miljonär. Detta gör man på grund av den skarpa kritik som Civilminister Ardalan Shekarabi riktade mot nya spelbolag efter regleringen.

Att flytta fokus mot spelreklam som sponsrats av staten under lång tid är en smart taktik. Svenska staten har i samband med Svenska Spel en intressekonflikt då de inte kritiserar sitt egna spelbolag utan främst nya aktörer som precis fått licens. Branschen känner att de inte riktigt fått den tid som krävs för att minska den aggressiva spelreklamen. som vi tidigare har skrivit om här på Spellicenssverige.se.