Efter två kvartal med en relgerad spelmarknad ser man tydligt att spelbolagens vinster minskar. För många spelbolag har vinsterna miskat rejält som ex för Svenska Spel och Betsson.

spelbolagens vinster

Svenska Spels intäkter minskar drastiskt

Mest tydligt att den svenska spelmarknaden har förändrats ser man hos Svenska Spel. För det andra kvartalet gjorde de en vinst på 534 miljoner och det låter kanske mycket. Men då skall man jämföra detta med samma kvartal 2018 då vinsten uppgick till hela 975 miljoner. Detta är en miskning med hela 45%. Visst kan man förklara en del av tappet med att spelskatten på 18% nu skall betalas men det är långt ifrån hela sanningen som siffrorna nu visar.

Även spelintäkterna före skatt minskade och det med 2 procent. Men Svenska Spel ser ändå positivt på det och de har fortfarande en dominerande ställning i Sverige. Detta mycket tack vare sina unika spelformer som Stryktipset, Europatipset och Måltipset.

Även Betsson tappar stort i Sverige

Spelbolaget Betsson visar upp liknande siffror som Svenska Spel. Här uppgår vinsten för förra kvartalet till 197 miljoner kr. Detta skall då jämföras med samma period 2018 då vinsten var 301 miljoner. Även här är alltså miskningen klart större än de 18% som spelskatten innebär.

Betsson har dessutom fått en bot från spelinspektionen på hela 19 miljoner kr på grund av att de brutit mot bonusreglerna. Denna har dock överklagats av Betsson.

En liten del av förklarningen till spelbolagens miskade vinster kan vara att det förra året spelades VM i fotboll för herrar. Detta är en av de största spelobjekten när det gäller sportsbetting är troligen en stor inkomstkälla för de större spelbolag som Svenska Spel och Betsson.