Riksdagen föreslår en Sundare och Säkrare spelmarknad

Riksdagen har nu röstat JA till ett antal förslag för att skapa en sundare och säkrare spelmarknad. Här hittar ni förslagen och när de träder i kraft.

Riksdagen föreslår en Sundare och Säkrare spelmarknad

Sundare och Säkrare spelmarknad

Att Riksdagen har sagt Ja till en Sundare och Säkrare Spelmarknad och det tycker vi är bra. Vi tittar lite närmare på vilka förlagen är i huvudsak.

Möjligheter att involvera betaltjänstleverantörer för att blockera insatser och utbetalning av vinster till och från spelbolag som saknar licens.

Möjlighet för Spelinspektionen att köpa speltjänster under dold identitet som en del av tillsynen av spelbolagen

Möjligheter att lagra och skicka vidare personuppgifter för att hindra så kallad matchfixning, det vill säga när en sporthändelse manipulerats i samband med vadhållning

Skyldighet för spelbolag att på begäran lämna ut uppgifter till Polismyndigheten som behövs för att utreda brott i samband med spel.

Källa: Spelinspektionen.se

Detta är alltså de förlag som Riksdagen nu har röstat igenom för att kunna förbättra den svenska spelmarknaden. Helt klart är att man nu tar krafttag mot utländska bettingsidor utan svensk spellicens. Många spelbolag utan licens tillåter fortfarande svenska spelare att registrera sig och spela hos dem. Men nu kommer det alltså bli svårare att erbjuda spel tillsvenskar utan licens.

Dessa nya regler gäller i första hand inte de licensierade spelbolagen som omsatte 27 miljarder under 2022. De gäller framförallt alla spelbolag som idag verkar i Sverige utan licens.

Förbättrade åtgärder mot matchfixning

Även mot matchfixning på 1×2 betting tar man krafttag. Nu vill man kunna lagra och skicka vidare personuppgifter för att hindra så matchfixningen. Man vill även att spelbolagen ska ha skyldighet att ämna ut uppgifter till Polismyndigheten som behövs för att utreda brott i samband med spel. Detta är givetvis bra nyheter och kanske är det detta som behövs för att man ska kunna komma vidare i arbetet mot fixade matcher inom bettingen.

Matchfixning är något som kriminella tjänar enorma pengar på och det göder den organiserade brottsligheten. Därför är det bra att man ta problemet på allvar då den i slutändan är ett hot mot hela vårt samhälle.

Viktiga datum

Den 11 Maj 2023 röstades alltså förslaget igenom och redan den 1 juli 2023 kommer den svenska spellagen uppdateras med den nya infon. Det hela finns att läsa mer om på både Spelinspektionens webbsida men även hos Riksdagen där beslutet fattades med stor enighet.