Stora böter för Unibet och Betsson i Norge

Både Unibet och Betsson har nu domstolsbeslut på att de tvingas betala dagliga böter för att de marknadsför sig i Norge utan tillåtelse. Ytterligare överklaganden väntar men Aktiekursen påverkas negativt för båda bolagen.

Stora böter för Unibet och Betsson i Norge

Stora böter för Unibet och Betsson

Just nu tickar det dagligen in miljonböter för både Unibet och Betsson på grund av deras olagliga marknadsföring av sportspel och casino i Norge.

Både Kindred som äger Unibet och Betsson föll på Stockholmsbörsen i samband med beskedet. Men än är sista ordet inte sagt. Ytterligare överklagan väntar för att avgöra om dessa böter verkligen behöver betalas.

Kindred hade sedan tidigare ett ärende med vite i Norge som pausades efter att Kindred gjort en del ändringar på sin sajter. Man har bl a  ändrat språk på sina norska spelsidor från norska till engelska. Med detta har man sedan hänvisat att man inte längre aktivt marknadsför sig i Norge. Dock tar Unibet fortfarande emot nya spelare ”passivt”. Detta vite är nu aktiverat igen eftersom detta inte anses tillräckligt av den Norska Spelinspektionen.

För Betssons del började detta nyligen och det vite som nu ligger är på 1 miljon norska kronor per dag. Det återstår att se hur Betsson hanterar detta.

Fler spelbolag väntar samma öde

Att den norska spelmyndigheten skulle nöja sig med att bötfälla Betsson och Unibet är inte troligt. Antagligen väntar övriga icke norska spelbolag samma behandling. Eller så inväntar de ytterligare en överklagan för att på så sätt vara helt säkra på att få rätt mot övriga spelbolag.

Än så länge kommer alltså norska spelare att kunna spel på valfritt spelbolag, men om Betsson och Unibet fälls i en högre instans så kommer troligtvis spelbolagen lämna Norge i snabb takt.

Spelbolag i Norge

Licenssytem på gång

Många spelbolag hoppas att ett licenssystem snart är på gång så som det har blivit i Sverige. Här behöver alla spelbolag en licens. Då kan man lugnt fortsätta sin marknadsföring så länge man följer alla regler som licensieringen innebär. För många spelbolag innebär det även lite mindre konkurrens då många spelbolag väljer bort dessa reglerade marknader. Licenssystemet är även bra för alla spelare då ex Spelpaus och andra verktyg fungerar bättre.

Betalar Unibet och Betsson miljonböter i Norge?

Just nu tickar det in miljonböter för både Unibet och Betsson, men vi inväntar fortfarande ytterligare överklaganden innan vi vet om dessa böter verkligen behöver betalas.