Spelpaus.se är det nya självavstängnings-verktyget som spelinspektionen kräver av alla spelbolag som har sökt licens i Sverige. Detta för att de ska visa mer spelansvar när det nya licenssystemet träder i kraft den 1 januari 2019. Detta ska göra att det blir enklare att stänga av sig från allt spelande hos alla spelbolag på en och samma gång.

Spelpaus.se – I drift från 1 januari 2019

Det nya verktyget för att sluta spela kommer fungera från den 1 januari 2019. Där kan alla spelare som vill sluta spela lägga in sig om en spelpaus. Det gör att man bli avstängd från alla spelbolag som har fått en spellicens i Sverige. Spelpaus.se är ett nationellt avstängningssystem som underlättar för spelare som har svårt att kontrollera sitt spelande och har ett spelmissbruk.
Ett spelbolag måste alltså först kontrollera om kunden som vill öppna sitt konto är med i Spelpaus.se.

Logotyper för spelansvar synliga

Från den första januari 2019 ska alla spelbolag som har fått en svensk spel-licens enligt nya spellagen ha logotyper för spelansvar väl synliga där man erbjuder onlinespel. Varje logga måste i sin tur länkas till respektive undersida. De tre logotyperna är enligt följande:

Spelpaus.se med spelansvar från januari 2019

 • Spelpaus: Här ska man själv kunna välja att stänga av sig för spel hos spelbolaget eller i det riksomfattande Spelpaus.se som omfattar samtliga licenshavare.
 • Spelgränser: Här ska spelaren kunna sätta sin spelbudget och bestämma hur länge man ska kunna vara inloggad per dag, vecka eller månad.
 • Självtest: Här ska spelaren kunna göra ett enkelt test och svara på frågor om sitt spelande för att kolla så att man inte är i riskzonen för spelmisbruk.

Hur vet man om man har ett spelberoende

Det finns 9 punkter eller frågor som man ska ställa sig om man riskerar att ha ett spelberoende. Svarar man ja på fler än 4 av dessa frågor kan man högst troligt ha ett spelberoende. Följande frågor är hämtade från lotteriinspektionens hemsida och genom den psykologiska beroende metoden DSM5:

 • Du tänker ständigt på spel.
 • Du behöver spela för allt större summor för att uppnå önskad spänningseffekt.
 • Du har misslyckats flera gånger med att kontrollera, begränsa eller sluta spela.
 • Du blir rastlös eller irriterad vid försök att begränsa spelandet eller sluta spela.
 • Du spelar för att slippa tänka på dina problem eller för att söka lättnad från nedstämdhet, exempelvis känsla av hjälplöshet, skuld, ångest, depression.
 • Du försöker vinna tillbaka pengar som förlorats på spel.
 • Du ljuger för att dölja omfattningen av ditt spelande för anhöriga, terapeuter och andra personer.
 • Du har äventyrat eller förlorat en viktig personlig relation, anställning, utbildnings- eller karriärmöjlighet på grund av ditt spelande.
 • Förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en finansiell krissituation som uppstått på grund av spelandet.

Om du känner att du behöver hjälp eller undrar mer över detta kan vi rekommendera Spelinstitutet.se för stöd och rådgivning.